Kogelstoten
Wat is de bedoeling?
Bij kogelstoten is het de bedoeling om een zware, ijzeren bal (de kogel) zo ver mogelijk weg te duwen. Omdat je niet met de kogel mag gooien, duw je de kogel vanuit je nek weg. Je begint met kogelstoten als je ongeveer negen jaar bent. Je stoot dan met een kogel van 2 kilo. Als je ouder wordt, worden de kogels steeds zwaarder. Uiteindelijk stoten mannen met 7,3 kilo en vrouwen met 4 kilo. Hiernaast zie je een plaatje van een kogelstoot-ring.
Het is de bedoeling dat je de kogel vanuit de ring in de oranje gekleurde sector stoot. Daarbij mag je niet over de balk of over de rand van de ring komen, want dan telt de stoot niet. Als je klaar bent moet je achter uit de ring stappen.
Een stukje geschiedenis
Kogelstoten was vroeger een echte soldatensport. In de tijd van de Grieken (2800 jaar geleden!) werd het al gespeeld met dikke stenen. Ook later bleven soldaten wedstrijden organiseren waarbij dikke stenen werden weggestoten. Toen het kanon werd uitgevonden, werden de stenen vervangen door kanonskogels. In 1906 werden de regels bedacht die nu ook nog geldig zijn.
Vanaf die tijd stoten de atleten vanuit een cirkel die 2 meter en 13 centimeter breed is. Het gewicht van de kogels werd toen ook vastgesteld op 7,3 kilo. Je zult je misschien afvragen waarom de ring 2.13 meter breed moet zijn en niet gewoon 2 meter. En waarom moeten de kogels 7,3 kilo zijn en niet gewoon 7 kilo? Dat komt omdat de regels in Engeland zijn bedacht. In Engeland meten ze anders dan bij ons. 2.13 meter is precies 7 voet. En 7,3 kilo is precies 16 Engelse ponden. De getallen zijn dus minder raar dan je denkt! In 1927 werd er bedacht dat vrouwen met lichtere kogels mochten stoten. Vanaf dat jaar mochten vrouwen met kogels van 4 kilo stoten. In 1934 mochten vrouwen voor het eerst kogelstoten op de Olympische Spelen.
Wereldrecords
Het wereldrecord kogelstoten voor mannen (met een kogel van 7,3 kilo) is 23.12 meter en het staat op de naam van Randy Barnes. Het wereldrecord kogelstoten voor vrouwen (met een kogel van 4 kilo) is 22.63 meter en het staat op de naam van Natalya Lisovskaya.