Hoogspringen

Wat is de bedoeling?

De atleten springen, na een aanloop over een lat heen en landen op een mat. De lat ligt los op twee standaards en valt er af als hij wordt aangeraakt. Bij een wedstrijd springen de atleten om de beurt. Als ze over de lat heen springen, dan hebben ze de hoogte “gehaald” en mogen ze door naar de volgende ronde. Halen ze de hoogte niet, dan mogen ze nog twee keer proberen. Springen ze ook deze twee keer tegen de lat aan, dan mogen ze niet meer mee springen. Voor elke volgende ronde wordt de lat steeds wat hoger gelegd. De atleet die het hoogste komt, wint de wedstrijd.

 

Een stukje geschiedenis.

Hoogspringen is een van de atletiekonderdelen dat niet voor kwam op het programma van de oude Olympische Spelen in Griekenland, maar het werd veel beoefend door de Kelten. De eerste wedstrijd werd georganiseerd in Engeland in 1840 en de reglementen hiervoor werden ingevoerd in 1865. Iedere deelnemer kreeg vanaf toen drie pogingen op iedere hoogte en het was niet meer toegestaan om de lat lager te leggen bij een mislukte poging. Afzetten met beide voeten was verboden en deze regel is ook vandaag de dag nog van kracht. In 1925 werd er besloten dat de standaards (waarop de lat werd vastgehouden) zo moesten worden opgesteld dat de lat makkelijk zou vallen als ze geraakt werd. Zo werd het veel duidelijker of de lat geraakt werd of niet. In 1968 vond Dick Fosbury (Verenigde Staten) de "flop" uit, een achterwaartse sprong met een hele snelle aanloop. Hij was de eerste die op zijn rug landde. Hij kon deze techniek gebruiken omdat de atleten vanaf dit jaar op een mat mochten landen. Voor deze tijd landden de atleten in een zandbak! Sinds 1978 gebruiken alle toppers deze “flop”techniek. De eerste hoogspringwedstrijd voor vrouwen vond plaats in Amerika in 1895. In 1928 werd het nummer voor de eerste keer gedaan tijdens de Olympische Spelen.

Wereldrecords.

Het wereldrecord hoogspringen voor mannen is 2.45m en het staat op de naam van Javier Sotomayor. Het wereldrecord hoogspringen voor vrouwen is 2.09m en het staat op de naam van Stefka Kostadinova. Javier Sotomayor (Cuba), de huidige wereldrecordhouder met 2.45m, is 1.93m lang. Hij springt dus 52cm boven zijn eigen lichaamslengte! Meet maar eens na hoe hoog 2.45m is. Deze atleet kan dus met gemak over een deur heen springen!